Kun selkäkivut alkoivat vaivata Eevaa reilut 10 vuotta sitten, hän kokeili monenlaisia hoitokeinoja, kiropraktikosta akupunktioon. Lopulta Eeva päätyi Kuntoparkille, josta alkaneen yhteistyön voimin selkäkivut lopulta selätettiin. Onnistumisen avaintekijä oli passiivisista hoidoista aktiiviseen kuntoutukseen siirtyminen sekä lihaskunnon kehittäminen, joka on tuonut tullessaan paitsi toimintakykyä, myös parempaa elämänlaatua.
Aktiivinen kuntoutus avainsana
Fysioterapeutin ohjauksen ja manuaalisen käsittelyn lisäksi Kuntoparkilla Eevalle tuli tutuksi myös kuntosaliharjoittelu. Fysioterapeutin ohjaamat tarkoituksenmukaiset liikkeet, yhdistettynä yksilölliseen fysioterapiaan, alkoivat pian tuottaa tulosta ja Eeva huomasi kuinka hänen toimintakykynsä alkoi hiljalleen parantumaan. Selkäkivut ovatkin pysyneet sen jälkeen poissa, kiitos laadukkaan ja monipuolisen kuntosaliharjoittelun, sekä osaavien fysioterapeuttien ohjeiden ja opastuksen.
Näin Eeva pääsi eroon selkäkivustaan
Kaiken perusta oli alussa toteutettu tarkka fysioterapeuttinen tutkiminen, jonka tulosten perusteella Eevalla suunniteltiin yksilöllinen kuntoutusohjelma. Yksilöhoitojen lisäksi tehtiin selkeät suunnitelmat ja harjoitusohjelmat myös omatoimiseen harjoitteluun kuntosalille.
Omaa elimistöä kuunnellen ja kipua kunnioittaen Eeva alkoikin paiskia hommia salilla. Töitä oli tehtävä, myös itsenäisesti, mutta vaste kivun vähenemisenä ja suorituskyvyn kehittymisenä palkitsi sekä innosti jatkamaan.
Tärkeä osa kuntoutusta tapahtuikin fysioterapeutin tapaamisten ulkopuolella. Omatoimista harjoittelua helpotti kovasti HUR-smartzone älykorttijärjestelmä, jonka avulla treenaaminen dokumentoitui ja tehtyjä treeniä voitiin jälkeenpäinkin analysoida yhdessä fysioterapeutin kanssa. Älykortille ohjelmoitiin valmiiksi harjoitusvastukset ja -sarjat sekä sarjojen toistomäärät, jolloin Eevan tarvitsi vain istua laitteeseen, niin laitteen säädöt ja vastukset säätyivät automaattisesti oikeiksi.
Helppoa ja älykästä harjoittelua
Eeva koki, että oli helppoa ja vapauttavaa, kun ei tarvinnut, kuin syöttää kortti laitteeseen ja aloittaa treenaaminen. HUR -smartzone järjestelmä tsemppasi koko harjoituksen ajan itsenäistä harjoittelijaa eteenpäin ja samalla se valvoi ja dokumentoi treenaamista. Smartzone -järjestelmä myös kontrolloin, ettei Eeva innostuksissaan kuormittanut elimistöään liikaa.
Matkalla tavoitteita ja suunnitelmia sekä tehtyjä harjoituksia tarkistettiin useampaan otteeseen yhdessä fysioterapeutin kanssa ja harjoitusohjelmaa päivitettiin aina tarkoituksen mukaan. Eeva onkin kokenut, että Kuntoparkin monipuolinen kuntoutusympäristö on tukenut hyvin hänen kuntoutumistaan ja Kuntoparkilta on aina löytynyt sopiva vaihtoehto elämän eri tilanteisiin.
Toimintakykyä ja elämänlaatua
Eevan ja Kuntoparkin yhteistyö jatkuu edelleen ja hän kannustaa kaikkia liikkumaan ja hoitamaan omaa hyvinvointiaan aktiivisella otteella. Pari kolme kertaa viikossa valmiin HUR-ohjelman toteuttaminen riittää hänen mukaansa säilyttämään fyysisen toimintakyvyn ikääntymismuutoksista huolimatta. Eeva kokee kuntosalilla käynnin kannustavaksi harjoitusmuodoksi myös siksi, että se on sosiaalinen tapahtuma ja samalla saa tavata ystävällisiä ja avuliaita Kuntoparkin työntekijöitä. Hyvä fyysinen kunto antaa elämänlaatua elämän jokaiseen päivään, Eeva korostaa. Kivun kanssa ei siis kannata jäädä painimaan yksin, vaan kannattaa lähestyä ammattilaisia hyvin pienellä kynnyksellä. Eevan tarina on hyvä ja kannustava esimerkki siitä.