fbpx

Erilainen uuden vuoden lupaus

Vuosi vaihtuu ja taas kerran olisi helppoa sortua tekemään uuden vuoden lupauksia vain hetken mielijohteesta. Vaikka tahtotila olisi kuinka kova tahansa, eivät lupaukset yleensä kanna kovinkaan pitkälle ja unelma paremmasta minästä kariutuu jo alkumetreille. Mitä jos lyhytnäköisen lupauksen sijaan käyttäisitkin tällä kertaa hieman enemmän vaivaa valmistautumiseen? Se nostaa onnistumisen mahdollisuuden moninkertaiseksi ja helpottaa ajan saatossa ponnistelua huomattavasti. 

Lupaus, joka kestää!

Kestävää muutosta tavoiteltaessa on tärkeää, että asioita tarkastellaan itselle merkityksellisten asioiden ja arvojen näkökulmasta. Niistä voi nimittäin löytyä painavia syitä muutoksen tekemiseen. Itselle tärkeät asiat ja arvot antavatkin usein muutokselle suunnan lisäksi myös merkityksen sekä sitouttavat paremmin tavoitteen mukaiseen ponnisteluun. Arvojen mukaiset valinnat eivät kuitenkaan aina ole helppoja ja voisikin sanoa, että jos arvojen mukaiset valinnat eivät tee kipeää, eivät kyseessä ole arvot, vaan ainoastaan periaatteet.

Miten sitten kirkasta omat arvot itselleni? Seuraavan kysymyksen kautta pääset ainakin hyvään alkuun:

  • Mikä on minulle tärkeää? 

Elänkö arvojeni mukaista elämää?

Arvojen kirkastaminen on tärkeää myös tavoitteita itselle asetettaessa. Kun tavoite on saumattomasti kosketuksissa arvojesi kanssa, on sen toteutuminen sekä pysyvyys huomattavasti todennäköisempää ”pinnallisiin tavoitteisiin” verrattuna. Kun löydät yhteyden muutoskohteen sekä itsellesi merkityksellisten asioiden välillä, kasvaa samalla myös motivaatiosi, sitoutumisesi sekä taistelutahtosi tavoitteen eteen ponnistelemiseen.

Arvojen kirkastamisen jälkeen on hyvä tarkastella sitä, kuinka vahvasti arvoja palvelevat teot ovat läsnä arjessasi. Erilaiset ajankäyttöäsi ja huomiosi kohteita konkretisoivat harjoitukset paljastavat usein ristiriidan tärkeiden asioiden sekä niihin käytetyn ajan sekä huomion välillä. Kun ristiriita tehdään näkyväksi, voit samalla vahvistaa motivaatiotasi sekä sitoutumistasi muutosprosessiin.

Kysy itseltäsi seuraavaksi:

  • Onko minulla aikaa tehdä itselleni tärkeitä asioita?

Uusi parempi minä

Uskon, että sinunkin tavoitteenasi on muutos, joka vie kohti sellaista elämää, joka on merkityksellistä ja rikasta juuri sinulle itsellesi. Muutoksen onnistumisen edellytyksenä on kuitenkin se, että oivallat itse, että aikaisemmat kontrolloivat sekä välttelevät toimintamallit (kuurit, dieetit) eivät ole useista yrityksistä huolimatta toimineet sinunkaan kohdallasi. Oleellista onkin huomata, että ongelmista ja epätäydellisyydestä huolimatta sinun on mahdollista kulkea kohti merkityksellistä, onnellista ja arvojesi mukaista elämää. Jokainen askel oikeaan suuntaan on eteenpäin, mutta edes-takainen säntäily ei johda kuin väsähtämiseen.

Kysy sitten:

  • Mikä olisi pienin mahdollinen teko, jonka voisin tehdä tavoitteeni eteen juuri nyt?

Arvojen kirkastaminen helpottaa ennen kaikkea päätöksen tekoa valintatilanteissa. Kun arvot ovat kirkkaana mielessä, on sinun helppoa päättää, mihin haluat käyttää rajallista aikaasi ja minkä eteen olet valmis ponnistelemaan. Hyvin usein on kuitenkin niin, että ihminen on etääntynyt arjessa arvoistaan. Hyvän elämän perustukset ovat siis kokeneet kolauksen kaiken kiireen ja hektisyyden keskellä.

Ulkoisesta motivaatiosta sisäiseen tekemisen paloon

Kuinka sitten saamme itsemme tekemään fiksuja valintoja nopeiden nautintojen, hetken himojen ja kaikkien houkutusten keskellä? Kun motivaatio on riittävän korkea, emme juurikaan tarvitse tahdonvoimaa päämäärän saavuttamiseksi. Kun tekeminen on riittävän kivaa, motivoi itse tekeminen, ei lopputulos tai tulevat saavutukset. Lapsi ei tarvitse itsekuria leikkimiseen, urheilija treenaamiseen ja yrittäjä ahertamiseen, joten tahdonvoimaa ei kulu hukkaan, vaan sitä säästyy ikävämpien, mutta välttämättömien asioiden tekemiseen. Kun tavoite on kytköksissä tärkeimpiin arvoihisi, on valinnoilla vahva sekä sitouttava merkitys. Kirkkaana mielessä olevat arvot helpottavat huomattavasti fiksujen valintojen tekemistä, silloinkin kun herkkuhimo iskee, sohva houkuttaisi treeniä enemmän ja olisi muutenkin helppoa sortua nopeiden nautintojen vietäväksi.

Kysy itseltäsi vielä lopuksi:

  • Millaisena ihmisenä haluaisin itseni muistettavan?