Vaikka säännöllinen, omatoiminen lihashuolto on paras tapa pitää lihakset vetreinä ja kimmoisina, käynti hierojalla kerran parissa viikossa tai kuukausittain pitää kehon vetreänä ja toimintakykyisenä, tehostaa omatoimisen lihashuollon vaikutuksia sekä ehkäisee rasitusvammoja ja loukkaantumisia.
Hieronta osana kehon huoltotoimia
Hierontaotteilla päästään käsiksi syvälle lihakseen, ja niiden avulla lihasten aineenvaihdunta tehostuu, lihasjännitykset laukeavat, kivut lievittyvät, lihasten, ihon ja arpikudoksen joustavuus paranee ja kudoksen uusiutuminen tehostuu. Hieronnalla on myös rentouttava ja mielihyvää tuottava vaikutus. Hieronta vähentää myös sympaattisen ”sykintähermoston” aktiivisuutasoa ja aktivoi parasympaattista ”palautumishermostoa”.
Hieronta on vanhin sekä lääketieteellisenä hoitomuotona että urheilijoiden lihashuollollisena tukitoimenpiteenä. Hieronnan asema on edelleen vankistunut ja hieronta on lisännyt suosiotaan myös kuntoilijoiden ja terveysliikkujien keskuudessa. Tämä kertoo jo paljon siitä kuinka tärkeästä ja tehokkaasta hoitomuodosta on kyse. Enää hierontaa ei mielletä pelkästään urheilijoiden etuoikeudeksi, vaan jokainen hyötyy siitä takuulla toiminta- ja suorituskykynsä näkökulmasta.
Hyödynnä hierojan ammattitaito
Hierojan tekemän tutkimisen, haastattelun ja hoidon perusteella hieroja tietää sen hetkisen tuki- ja liikuntaelimistön tilan hyvin tarkasti. Usein paljon tarkemmin kuin asiakas itse. Tämä antaa arvokasta tietoa liikkujalle siitä, mihin suuntaan harjoittelua kannattaa painottaa ja onko harjoitus kuormittanut tasapuolisesti koko liikuntakoneistoa. Ammattitaitoinen hieroja osaa kertoa ja paikallistaa mm. seuraavat asiat hoidon perusteella:
- Lihaskireydet
- Lihastasapaino (puolierot)
- Selkärangan ja muun tuki- ja liikuntaelimistön rakenteen
- Mahdolliset vammat ja niiden vaikutukset
- Nivelten liikkuvuudet
- Lihaksiston yleistilan
- Ihon tilan
- Mahdolliset tulehdukset
- Virheasennot (rakenteelliset ja toiminnalliset)
Hierontatapahtuman eteneminen
Hierontaa ei tarvitse jännittää eikä siihen tarvitse erikseen valmistautua. Muutama käytännön asia on kuitenkin hyvä huomioida hierontaan mennessä:
- Valmistaudu muistelemalla aiempaa terveys- ja liikuntahistoriaa. Muistele aiemmin koettuja rasitusvammoja tai sairauksia. Hieroja huomioi taustatiedot mahdollisina vasta-aiheina hierontaan sekä tiedot helpottavat hieronta- ja hoitomenetelmän valintaa. Usein taustatietoja varten hierojalla on taustatietolomake, jonka asiakas täyttää odotustilassa ennen hierontaan menoa.
- Kerro hierojalle myös sinusta vähäpätöiseltä tuntuvat asiat (kuten allergiat sekä lähipäivinä sairastettu flunssa tai kuumeilu). Nämä voivat usein olla vasta-aiheita hierontaan ja vaikuttavat hieronnan voimakkuuteen ja hierontamenetelmään!
- Kerro mahdolliset toiveet ja aiemmat kokemukset hierojalla ennen hoitotapahtuman alkua.
- Nauti riittävästi ja säännöllisesti laadukasta ravintoa sekä lepoa ennen hierontaan menoa. Hyvin levännyt hermosto ja lihaksisto hyödyntää hieronnan paljon paremmin ja hieronta on paljon nautinnollisempaa. Yksi kevennetty harjoituspäivä ennen hierontaa riittää useimmiten.
- Älä mene hierojalle alkoholin vaikutuksen alaisena, krapulaisena äläkä sairaana!
Kuinka usein hierojalle?
Omatoiminen lihashuolto on paras tapa pitää lihakset vetreinä ja kimmoisina. Käynti hierojalla kerran parissa viikossa tai kuukausittain tehostaa kuitenkin omatoimisen lihashuollon vaikutuksia ja ennaltaehkäisee rasitusvammoja sekä loukkaantumisia.
Varaa aika