Auringon paiste ja nopeasti kuivuvat pyörätiet sekä lenkkipolut kannustavat ulos lenkkeilemään. Innostus loppuu kuitenkin nopeasti, jos jalkoja särkee, polvia kolottaa ja lonkat oikuttelevat. Ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä useimmiten jo yksilöllisten tukipohjallisten tekeminen auttaa oireisiin ja korjaavien harjoitteiden avulla kivun aiheuttaja saadaan korjatuksi kokonaan.
Ylipronaatio aiheuttaa ongelmia
Yksi aikamme suurista alaraajaongelmista on ylipronaatio eli liian suuri pronaatio tai myöhästynyt pronaatio. Tutkimuksetkin osoittavatkin, että suurin osa meistä pronatoi liiaksi. Ongelmaa voidaan korjata tukipohjallisilla, mutta parhaaseen tulokseen päästään, kun yhdistetään yksilöllisesti valmistettujen tukipohjallisten käyttö toiminnallisiin, jalkaterän asentoa ja toimintaa korjaaviin, fysioterapeuttisiin harjoitteisiin.
Tutkimukset osoittavat toisaalta myös sen, että suurin osa jalkateräongelmista, myös ylipronaatio-ongelmista, on toiminnallisia, ei suinkaan rakenteellisia. Tavoitteena tulisikin olla harjoitteet, joilla koko keho saataisiin tukemaan jalkaterän ihanteellista toimintaa eli sitä, ettei se ylipronatoisi ja sitä, että se pääsisi pois pronaatiosta oikea-aikaisesti.
Jos jalkaterän toiminta ei ole optimaalista ja siellä on kipua, on syy usein jossain aivan muualla. Valitettavan usein jalkaterän toimintaa ja asentoa arvioitaessa tuijotetaan vain polven alapuolelle, pahimmassa tapauksessa vain nilkan alueelle. Siellä sijaitsee usein ainoastaan oire siitä, että alaraaja ja keho eivät toimi integroituna kokonaisuutena.
Pronaation rooli iskunvaimentajana
Vaikka pronaatiolla on huono maine, on se meille välttämättömyys. Pronaatio on ensimmäinen iskunvaimentaja, kun astumme jalkamme päälle. Sen tehtävänä on jalkaterän luisen lukituksen avaaminen, jotta jalkaterä olisi joustavampi, kun se kohtaa alustan.
Mikäli tuota joustojärjestelmää ei olisi, niin askelluksesta johtuvat iskut välittyisivät nilkkaan, polveen, lonkkaan ja jopa selkään asti, aiheuttaen sinne ylikuormittavaa tärähtelyä. Pronaatiossa selvimmin näkyvä seikka on pitkittäisen holvikaaren madaltuminen sekä kantaluun kallistuminen sisäänpäin. Kansanomaisesti sanottuna jalkaterä painuu linttaan.
Pronaatio tekee siis jalkaterästä löysemmän ja joustavamman, jolla on erittäin suuri merkitys koko kehollemme. Tämäkin kuvaa hyvin sitä, kuinka tuki- ja liikuntaelimistömme on kuormitusten ja voimien jakokeskus, ei suinkaan keskitysjärjestelmä.
Supinaatio tuo jämäkkyyttä ponnistamiseen
Supinaatio on pronaation vastakohta. Se lukitsee jalkaterän jäykäksi vipuvarreksi. Jämäkkyyttä tarvitaan esimerkiksi silloin kun ponnistamme eteenpäin, jottei voima valu löysän jalkaterän läpi maaperään. Jalkaterän rakenne onkin hienosti suunniteltu, sillä sen keskiosan luut ovat ikään kuin sillan kannatinkiviä, hieman kiilamaisia, jolloin ne muodostavat itseään kantavan rakenteen, jos muu alaraaja ja keho sen liikkeellään sallivat.
Mikäli jalkaterä ei supinoidu riittävän ajoissa, on se ponnistusvaiheessa edelleen pronaatiossa. Tämän seurauksena tästä joudumme ponnistamaan löysän jalkaterän päältä, jossa ei ole luista lukitusta sekä sen tarjoamaa tukea. Tällöin jalkaterää tukevat ainoastaan pehmytkudokset eli lihakset, jänteet, nivelsiteet ja nivelkapselit eli myofaskia.
Virheasennosta aiheutuu rasitusvammoja
Mikäli lihastoimintaketju ei saa apua luiselta rakenteelta, on seurauksena ylikuormittuminen. Tällaisia ylikuormitustiloja kutsutaan rasitusvammoiksi, joista tyypillisin on kantakalvon tulehdus. Siitä syytetään usein luupiikkiä, joka on kantakalvon kiinnityskohdassa. Todellisuudessa rasitusvamma syntyy mekaanisen kuormituksen seurauksena, jonka kantakalvon kiinnittyminen kantaluuhun aiheuttaa.
Toinen tyypillinen rasitusperäinen vamma on penikkatauti eli lihasaitio-oireyhtymä. Siinä jalkaterää ja nilkkaa liikuttavien lihasten ylikuormittuessa luisen tuen puutteessa, kyseiset lihakset turpoavat eikä niitä ympäröivä lihakalvo anna riittävästi periksi, sillä sekin on jäykistynyt ylikuormituksen vuoksi. Kun lihas ei pääse turpoamaan ulospäin puristaa se sisältään verisuonet kasaan aiheuttaen samalla myös hermopinnettä. Näin se aiheuttaa oman aineenvaihduntansa kuristumisen, energian puutteen sekä kuona-aineiden kerääntymisen.
Kuntoparkin Jalkaklinikalta apua askelluksen korjaamiseen
Ratkaisu ongelmaan ei ole leikkaus eikä pelkkä hieronta, vaan toiminnan korjaus korjaavilla harjoituksilla sekä jalkaterän asentoa korjaavilla, yksilöllisesti valmistetuilla tukipohjallisilla. Jalkojen kuormittumisen havainnointi sekä nivel- ja lihastoiminnan ja ryhdin tutkiminen ovatkin perusta hyvälle hoitosuunnitelmalle. Meidän fysioterapeuttimme ohjaavat sinulle parhaita harjoituksia, joita voidaan tarvittaessa täydentää manuaalisella mobilisoinnilla ja fysikaalisilla hoidoilla. Tarvittaessa teemme sinulle myös yksilölliset tukipohjalliset. Älä siis jää yksin jalkaongelmien kanssa, vaan hyödynnä meidän osaamisemme, jotta voit nauttia tulevasta kesästä sekä kivuttomasta kävelystä ja juoksemisesta.