Kuntoa ei voi mitata vain sillä, kuinka usein urheilet. Hyvä kunto tarkoittaa sitä, että pystyy tekemään ja nauttimaan asioita tuntematta oloaan rajoitetuksi. Toisaalta hyvä kunto tarkoittaa ihmisille eri asioita. Ikääntyvälle voi olla tärkeää jaksaa pysyä lastenlasten tahdissa tai vaikka kumartua solmimaan kengän nauhat. Toiselle taas hyvä kunnon mittari on, että jaksaa juosta maratonin. Terveyskunto on käsite, jolla tarkoitetaan yksilön kykyä suoriutua päivittäisistä toiminnoista tehokkaasti ja turvallisesti.
Haluaisitko sinä tietää missä kunnossa olet? Meillä Kuntoparkissa voidaan helposti ja turvallisesti testata yksilön fyysinen kunto. Saat heti suullisen palautteen kunnostasi sekä matkaeväät jatkon suhteen. Testipaketti räätälöidään aina yksilöllisesti, ja testit ovat helposti toistettavissa.
Kuntoparkin peruskuntokartoitus
Peruskuntokartoitus on tarkoitettu perusterveille 18-65 -vuotiaille henkilöille oman kunnon lähtötason selvittämiseksi
Peruskuntokartoitus sisältää:
- Terveydentilakysely, verenpaineen mittaus
- Rasvaprosentti
- Vyötärönympärysmittaus
- BMI eli painoindeksi
- Nivelten liikkuvuustestit
- Hapenottokykytesti
- Lihaskuntotestit
- Kirjallinen ja suullinen palaute
- Harjoitusohjelma sykerajaehdotuksella
Polkupyöräergometritesti
Polkupyöräergometritestin tarkoituksena on mitata sydän- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä eli maksimaalista hapenottokykyä. Testi suoritetaan nousujohteisessa kuormituksessa, jossa syketaajuutta mitataan samanaikaisesti. Maksimaalinen hapenottokyky lasketaan saavutetusta maksimaalisesta työtehosta.
Ukk 2 km -kävelytesti
UKK-kävelytesti on helppo ja kaiken tasoisille liikkujille sopiva tapa mitata sydän- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä. Testitulos perustuu kahden kilometrin ripeään kävelyyn kuluneeseen aikaan sekä testin lopussa mitattuun syketasoon. Tulosten perusteella sinulle lasketaan kuntoindeksi, joka kertoo kuntotasosi suhteessa saman ikäisiin samaa sukupuolta oleviin.
Näin valmistaudut testiin
- Syö kevyesti
- Vältä alkoholin nauttimista 24 h ennen testiä
- Vältä runsasta kofeiinipitoisten juomien nauttimista (kahvi, tee, energiajuomat)
- Vältä tehokasta liikuntaa ennen testiä
- Saavu testiin riittävän ajoissa (mielellään 15 min ennen testiä)
Varustus
- Varaa testiin sisäliikuntavarustus ja sisäliikuntakengät
- Ota mukaasi myös pyyhe ja peseytymisvälineet
Milloin lääkärin vastaanotolle?
Liikunta tarjoaa valtavan määrän terveyshyötyjä, mutta fyysiseen kuormitukseen liittyy aina myös riskitekijöitä. Kevyen liikunnan aloittaminen on lähes aina turvallista. Jos olet tuntenut terveydentilasi heikoksi tai sinulla on sepelvaltimotauti, astma, diabetes tai muu pitkäaikaissairaus, kannattaa liikunta aloittaa lääkärintarkastuksella.
Yli 45-vuotiaiden kannattaa tarkistaa treenikuntonsa ja erityisen tärkeää se on silloin, jos sinulla on riskitekijöitä, kuten korkea verenpaine, veren kolesteroli, tupakoit, sinulla on ylipainoa, et ole liikkunut aikoihin tai sinulla on sukurasitetta sydän- ja verisuonitautien suhteen. Liikunnan aikana ilmeneviin rintatuntemuksiin tai hengenahdistukseen on suhtauduttava vakavasti ja niiden syy tulee selvittää lääkärin kanssa. Vältä liikuntaa akuutin hengitystietulehduksen aikana.