fbpx

Ravitsemusterapia

Monen on vaikea hahmottaa, mitä eroa on ravitsemusterapialla, ravintoneuvonnalla tai vaikkapa ravitsemusvalmennuksella. Lyhyesti sanottuna ravitsemusterapia on sairauksien hoitoa ja ehkäisyä sekä terveyden edistämistä ravitsemuksen keinoin. Näin ollen kyse on paljon muustakin kuin painonpudottamisesta, sillä ravitsemusterapialla hoidetaan mm. diabeetikkoja, keliaakikkoja, sydän- ja verisuonisairaita, allergikkoja, suolistosairaita, ruoansulatuskanavaleikattuja, syöpäpotilaita ja syömishäiriöpotilaita.

Toinen merkittävä ero on, että ravitsemusterapiaa saa antaa ainoastaan ylemmän yliopistotutkinnon suorittanut, Valviran laillistama ravitsemusterapeutti. Ainoastaan laillistetulla ravitsemusterapeutilla on pätevyys toimia ravitsemuksen asiantuntija myös terveydenhuollossa. Suomessa ravitsemusterapeutteja koulutetaan Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Kuntoparkissa laillistettuna ravitsemusterapeuttina toimii Henna Piippo.

Milloin ravitsemusterapeutille?

Ravitsemusterapeutille voit tulla, jos sinulla on minkäänlaisia ongelmia ravitsemuksen tai ruoansulatuskanavan toiminnan kanssa. Vastaanotolle on erityisen suositeltavaa tulla myös tilanteissa, joissa sinulla on jokin sairaus tai sen esiaste, jota voidaan ehkäistä tai hoitaa ravitsemuksen keinoin (esim. kohonnut verensokerin paastoarvo, 2 tyypin diabetes). Ravitsemusterapia ei kuitenkaan ole vain sairaita varten, vaan hoidosta voi hyötyä jokainen, joka epäröi oman ruokavalionsa riittävyyttä ja tasapainoisuutta.

  • Oletko epävarma siitä, mitä ruoka-aineita raskaana ollessa olisi syytä välttää?
  • Saatko riittävästi pehmeää rasvaa suhteessa kovan rasvan määrään?
  • Epäiletkö saavasi liian vähän välttämättömiä ravintoaineita?
  • Kaipaatko apua syömisen hallintaan ja omien syömistottumusten tunnistamiseen?
  • Toivoisitko apua monipuolisen ja riittävän vegaaniruokavalion koostamiseen?
  • Onko terveellisten elintarvikkeiden valitseminen mielestäsi vaikeaa?
  • Haluaisitko tehdä parhaasi välttääksesi aikuistyypin diabeteksen komplikaatioita?
  • Toivoisitko apua pitkäkestoiseen painonhallintaan?
  • Vaivaavatko sinua epämääräiset vatsavaivat?
  • Kaipaatko ideoita allergioiden supistamaan ruokavalioosi?
  • Pohditko, onko ravitsemuksesi liikuntatavoitteesi nähden optimaalinen?

Vastaanotolla kartoitamme, mihin juuri Sinun ruokavaliossasi olisi hyvä panostaa: mikä ravitsemuksessasi on jo valmiiksi hyvin, mitä voisi parantaa ja miten ruokavaliomuutokset edistäisivät sinun hyvinvointiasi ja tavoitteitasi. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla voit luottaa saavasi kansallisiin ja kansainvälisiin ravitsemussuosituksiin sekä luotettavaan tutkimustietoon perustuvaa ohjausta.

Tasapainoinen ravitsemus on askel hyvinvoivaan huomiseen!

Varaa aika